Skip to main content

Si abang yang syok nak pegi school

Kesian dia... :) Baru nak syok syok pegi school, tiba-tiba kena cuti lak 3 bulan ye.. Hehe, sori sayang..

FYI, my mom dah ada kat sini untuk menanti saat kelahiran adik baby nanti.. Saja datang awal sebab kebetulan, adik aku Ijai balik kampung on 1 Mac ari tu untuk majlis kawen kawan baik dia.. Dia nak balik KL on 4 Mac tu alang-alang aku suh import Ibu sekali datang sini.. Takde la Ibu susah payah datang sini naik bas kan..

Plan awalnya, kalau Ibu tak dapat datang awal, aku nak apply cuti je awal seminggu. Patutnya 5 Mac ari tu aku dah start cuti. Tak terhandle aku sorang-sorang g keje nak bawak Dani lagi g Taska dengan keadaan dia yang super melasak tu. Walaupun taska tu bawah opis aku je.. Huhu, tak terlarat teman nak ngejornyeee..

Pastu lagi, rasa tak patut lak cuti sebab on 1 Mac hari tu aku baru ditempatkan di Unit yang baru. Stay lagi kat opis lama tapi tukar unit je.. Belum habis lagi nak ajar staff yang ganti tempat aku tu. (Ibu Nopal&Nadhim) :) Takpelah, seminggu yang balance lagi ni, leh ajar mana2 yang sempat.. Begitu jugak aku, tak habis jugak lagi belajar ngan Nor.. (Kami reshuffle 2 orang)

Start Isnin hari tu, aku g keje sensorang.. Dani tinggal ngan Nenek n MakYang dia.. (MakYang dia cuti study week n ada exam MUET, tapi semalam dia dah balik Merbok untuk ngadap Final)..

Dani rasa pelik sebab tak macam kebiasaannya pagi-pagi aku mesti siapkan dia dulu baru aku siapkan diri, solat dan sebagainya lah.. Tapi pagi Isnin tu, aku tetap siapkan dia jugak.. dia dah biasa bangun pagi-pagi. Sebab dengar bunyi air kat bilik air..(aku tengah mandi dan dia akan turun dari katil dan ketuk pintu bilik air nak mandi jugak). Cumanya tang aku dah nak keluar pegi keje.. Dia pandang je aku... Then terus amik beg biru dia.. nak g school.. nak ikut.. Huhu, sayunya hati.. Slow slow aku cakap ngan dia, "Mama nak g work sayang, Dani tinggal ngan Nenek n makYang k".. Budak-budak kan.. faham tu faham, tapi buat2 tak faham.. Tetap menangis nak ikut...=p

Cekal kan hati, cium pipi dia, blah je terus.. hahaha... pastu Nenek ngan makYang yang pujuk..

Dah sampai opis, aku call Ibu nak tanya pasal Dani.. Ibu cakap, alah nangis kejap je..Hehe.. Drama ye Dani..

Tapi gambar-gambar kat bawah ni, gambar masa cuti hari Ahad ari tu. Pagi-pagi bersiap sebab nak g pasar.. Dia ingat nak pegi school..=p Laju je dia bubuh pampers n susu bagai tu, then bawak pegi kat pintu.. bijak.. bijak...=p





Semangatnya Dani nak g school.. Semoga nanti dah pegi school betul-betul, jangan malas-malas ye nak.. Mama papa love you!


entry autopublish

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…