Skip to main content

Mula kenal Alphabet

Takde modal la nk update blog..

Tengok-tengok ade entry yg dok draft lagi..


Ni adalah cerita sebelum dani potong rambut.. haha, citer potong rambut pun belum up lagi..:) dah hujung-hujung nak melahirkan ni, tu lah masalahnya.. malas nk ngadap lappy.. ngadap abg baby ngan adik baby je.. Dok layan keletah abang baby la..

Ok, saje nk update milestone Dani.. Baru je mencecah 23 bulan hari Sabtu lepas.. Huhu.. besar dah anak mama sorang ni.. Sian abg Dani.. bithday dia 2 tahun mama ngan papa tak dapat nak potong2 kek.. Takpelah, kot-kot nanti time tu papa Dani balik, kite suh papa beli kek, kita potong ek.. mama tolong suap je lah.. nak makan, mama tengah pantang kot time tu..

Sekarang ni dia masih lagi berbahasa German.. haha, kadang-kadang tension aku sebab tak paham.. =p Ade la certain word yang dah proper sebutannya.. Mama + susu tapi shushu dia sebut, kira ok lah tu kan.. + Nish (maksudnya finish) + Air..(version dia, sila baca dgn sengau yer..=p) + naik (ni pun sila baca dgn sengau)..=p Air ngan naik lebih kurang bunyinye.. Sungai pun dia cakap air.. Laut pun dia cakap air.. haha, belasah je lah.. 

Aku ingat dalam proses nak perbetulkan lidah dia utk sebut word.. Takpe anakku. Pelan-pelan kayuh k.. Mama tak paksa.. :)

Lagi satu, berjaya jugak misi aku letak wallpaper ABC + tikar ABC dan lain-lain yang bergambar.. Ada la sekali dua kali aku ajar dia.. sebut satu-satu sambil tunjuk.. yang ni A, B, C.. dan bla-bla.. Alhamdulillah cepat dia tangkap apa yang kita ajar.. tapi bahasa dia lah kan.. walaupun tak betul, tapi tiap kali pegi mana-mana, kalau nampak huruf-huruf, maka akan keluarla sebutan-sebutan dia.. selalu dia terer yang huruf konsonan.. Yang a,e,i,o dan u tu.. Macam-macam bunyi.. Kelakar lak dengar.. kalau aku pakai baju yang ada huruf-huruf, kat situ pun jadi dia nak belajar.. Takpe, walaupun tak betul huruf yang dia tunjuk tu, at least dia dah kenal yang itu adalah alphabet...yeay!

Next, aku nk kenalkan dia ngan nombor ngan huruf Jawi plak..:)




♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…