Tuesday, February 14, 2012

Mula kenal Alphabet

Takde modal la nk update blog..

Tengok-tengok ade entry yg dok draft lagi..


Ni adalah cerita sebelum dani potong rambut.. haha, citer potong rambut pun belum up lagi..:) dah hujung-hujung nak melahirkan ni, tu lah masalahnya.. malas nk ngadap lappy.. ngadap abg baby ngan adik baby je.. Dok layan keletah abang baby la..

Ok, saje nk update milestone Dani.. Baru je mencecah 23 bulan hari Sabtu lepas.. Huhu.. besar dah anak mama sorang ni.. Sian abg Dani.. bithday dia 2 tahun mama ngan papa tak dapat nak potong2 kek.. Takpelah, kot-kot nanti time tu papa Dani balik, kite suh papa beli kek, kita potong ek.. mama tolong suap je lah.. nak makan, mama tengah pantang kot time tu..

Sekarang ni dia masih lagi berbahasa German.. haha, kadang-kadang tension aku sebab tak paham.. =p Ade la certain word yang dah proper sebutannya.. Mama + susu tapi shushu dia sebut, kira ok lah tu kan.. + Nish (maksudnya finish) + Air..(version dia, sila baca dgn sengau yer..=p) + naik (ni pun sila baca dgn sengau)..=p Air ngan naik lebih kurang bunyinye.. Sungai pun dia cakap air.. Laut pun dia cakap air.. haha, belasah je lah.. 

Aku ingat dalam proses nak perbetulkan lidah dia utk sebut word.. Takpe anakku. Pelan-pelan kayuh k.. Mama tak paksa.. :)

Lagi satu, berjaya jugak misi aku letak wallpaper ABC + tikar ABC dan lain-lain yang bergambar.. Ada la sekali dua kali aku ajar dia.. sebut satu-satu sambil tunjuk.. yang ni A, B, C.. dan bla-bla.. Alhamdulillah cepat dia tangkap apa yang kita ajar.. tapi bahasa dia lah kan.. walaupun tak betul, tapi tiap kali pegi mana-mana, kalau nampak huruf-huruf, maka akan keluarla sebutan-sebutan dia.. selalu dia terer yang huruf konsonan.. Yang a,e,i,o dan u tu.. Macam-macam bunyi.. Kelakar lak dengar.. kalau aku pakai baju yang ada huruf-huruf, kat situ pun jadi dia nak belajar.. Takpe, walaupun tak betul huruf yang dia tunjuk tu, at least dia dah kenal yang itu adalah alphabet...yeay!

Next, aku nk kenalkan dia ngan nombor ngan huruf Jawi plak..:)




♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

1 comment:

AdaM Hawa said...

sonok mengikuti perkembangan anak-anak.. ;)