Skip to main content

Peneman nenek

Ada yang belum tahu? Dani sekarang tinggal sementara ngan nenek dan aki dia..:) Balik kampung raya haji yang lepas aku hantar dia..

Sebabnya...hurmm, aku ada cerita hari tu kan..ok ok aku bagitau lagi sekali k..

Sebabnya, pertama BS dia pindah Terengganu, ikut husband dia yang naik pangkat. Yang kedua, nenek dan aki dia memang awal-awal cakap ari tu, cuti sekolah nanti hantarlah Dani balik kampung.. Nak manja-manja ngan dia..Kebetulan pulak kan.. Kalau BS dia tak pindah pun, memang aku nak hantar Dani balik kampung pun..tapi excuse me ek, bukan sebab nak bersenang lenang kat sini bila anak takde ye..Not in my mind.. Just nak buat Ibu dan ayah aku gembira bila satu-satunya cucu diorang ada kat kampung bersama diorang..:)

Perasaan aku sebagai ibu? Takpe..asalkan ibu dan ayah aku gembira.. Aku dan Enady tabahkan hati je kat sini. Mula-mula mungkin agak hard kot nak accept kan, but lama-lama insyallah ok.. Aku pun tengah banyak keje kat opis yang memerlukan aku stay back. Enady pun sama..

Dah..nak cerita pasal lain sebenarnya..


Aku berharap sangat Dani tidak akan menyusahkan ibu dan ayah.. Moga-moga Dani tak nakal dan buat perangai.. Aku tau mesti Ibu boleh handle punya. Sebab dulu anak-anak dia nakal jugak.. Rotan-rotan tu dah biasa..=p


Sakan dia dapat keluar rumah pijak tanah. Atenye, kat umah sini, tinggi beno nak pijak tanah..Haha, kat kampung, nun depan pintu je dah nampak rumput. Dani sangat pantang kalau orang keluar rumah. Tak kira siapa, mesti nangis-nangis nak keluar.. aduyaii anak..


Nyamuk pun sangat bermaharajalela ye korang gigit daging anak aku..syuhhhhhh!..


Pandai dah sarung selipar..:)


Muka cuak, bila nak terjatuh..hahaha, mama tukang gelak jelah Dani ye..pakai lagi selipar beso-beso..=p


Ok Dani, semoga kamu baik-baik saja kat sana ngan nenek n aki ye.. mama n papa sentiasa rindukan Dani kat sini..:) Jaga diri baik-baik..

Terima kasih Ibu dan Ayah. Serta Ika...:) Love you all so much!


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…