Skip to main content

Open House Ena @ Salak Tinggi

Nurul mama Raina..
Seperti biasa, entry tertunggak..:)

Hari kejadian 18 September 2011.

Dengan menggunakan teknologi GPS, sampailah aku ke rumah Ena..:) First of all, terima kasih kerana sudi menjemput kami sekeluarga. Maaf sebab datang lewat. Makanya jadi antara orang yang lewat hadir juga.. Mujur Nurul ada. Adalah geng..

Kami lambat sebab suamiku baru pulang dari kerja dan kebetulan mahu beraya ke rumah kakaknya di Nilai. Dah sah-sah lah lalu kat depan Salak Tinggi tu kan, makanya kami singgahla..:) Dapat jumpa ngan Norah Jones..=p

Tak sangka walaupun datang dah lewat, masih ada makanan. Hehe.. kan kebanyakannya kalau datang lewat atau di penghujung-penghujung rumah terbuka, makanan akan tinggal saki baki yang ada je kan.. Tapi tidak di rumah Ena, merasa jugak aku makan bihun sup dan soto. Kuah sup tu sedap tak terkata. Bagi akula, perut mak buyung ni haaa, bagi orang lain tak tahu pulak aku. Sampai umah kakak ipar, aku dah tak lalu nak makan sebab sendat dah perut makan kat umah Ena..hehe..



Gambar ngan tuan rumah wajib ada. Masa ni Norah Jones dah tido. Dani pulak entah ke mana dok main ngan sedara-sedara Ena.. Dani memang suka ngan orang yang suka entertain dia..

Ok Ena, thanks again kerana menjemput. Nanti kita jumpa lagi k..:)

note : Ena kata aku nampak kurus. Kalau aku tak pregnant ni mau aku melompat-lompat kesukaan. Tapi apakan daya, perut ku sekarang tak boleh nak makan banyak2. Kalau makan banyak, konfem keluar balik.
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…