Skip to main content

Hepi belated bufday buat adik-adikku

Mohd Hanif bin Uzir
Nuremilia binti Uzir

Hari lahir adik yang no.4, KakYang pada 21 Julai 2011 yang lalu.

Hari lahir adik yang no.3, Anep pada 26 Julai 2011 yang lalu jugak..

So Along nak ucapkan hepi belated bufday version kat blog ye adik-adikku. Along dah wish on that day korang punye bufday through FB dan SMS kan..:) Bertuah korang dapat kakak macam Along ni. Hahaha.. #TTDMKA

Masa kecik2 dorang ni suka bergaduh. Dua-dua agak panasssss. Lahir bulan yang sama kot.. Huhu..jenis degil sikit dan hati kering. Bukan macam aku ni. Agak sensitif. Actually bukan agak. Tapi memang sensitif orangnya. Tgk kucing kena tendang2 pun aku boleh nangis, tgk citer hindustan, kena marah apatah lagi. Kalau tengah marah pun aku yang nangis. Haha..langsung tak jadi marah.=p

Ijai, adik aku no.2 tu jenis cool sikit. Relax je. Teringat dulu masa dia bersunat. Haha, air mata bergenang je sakit..yang Anep punya dah meraung-raung satu kampung dengar. Upsss, sori adik..terimalah kenyataan ye..=p

Ika pulak, biasalah anak bongsu. Dimanjakan oleh ibu ayah kakak2 dan abang2nya..:) Merajuk tu sinonim dah ngan dia. Kalau dia tau aku nak balik kampung, siaplah dia punya wishlist panjang berjela. Haha, takdelah, dia mesti suh beli cekelat. Tak padan ngan anak dara dah. Tahun ni UPSR. Semoga dapat menjawab exam ngan tenang lepas raya ni. Huhu, takleh raya sakan lah Ika..:)

Tajuk nak citer lain, tapi termasuk cerita hal adik2 aku sekali. Hehe. Motip? Aku rindu dorang. Rindu ibu ayah jugak.. Ok minggu depan balik..:)
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…