Monday, February 28, 2011

Ujian lagi

Aku redha padaMu Ya Allah jika ini ketentuan dariMu.

Cuma satu ku pinta, Kau sembuhkanlah derita yang ditanggung oleh anakku yang masih kecil itu. Dia belum mengenal lagi erti kehidupan ini. Kau berikanlah dia peluang untuk terus hidup kekal sihat di alam fana ini.


***********************

Dani cirit birit sejak hari Rabu yang lepas. dari dalam wad lagi. Then aku tanya doctor pakar, this is because antibiotic yang diambil oleh Dani. Just fine. Its ok..Aku pun lega bila doctor pakar kanak-kanak yang cakap macam tu.

Then, till now, Dani cirit birit lagi. Kesian aku tengok. Sepanjang hari ni, dia lembik je. Makan taknak, minum pun kurang. Hanya melepek je kat atas toto depan tv. Kalau aku bergerak sikit, mulalah merengek.

Pampers dah 15 keping hari ini bertukar. Penuh dah dustbin dengan pampers Dani. Sampaila petang tadi, panik aku bila tengok kat pampers dia ada darah. Terus siap-siap pegi klinik An-Nur kat Presint 14 tu. Doctor suggest bagi susu yang free lactose. then try bagi air isotonik. tapi bukan yang bergas tu such as 100 Plus. Kat situ juga aku melayangla RM97.90. Hurmm, memang aku ikat perut bulan ni. :( Takpe, demi Dani, aku harus kuat! ( Terus terlintas kat fikiran, wajib amik insurans anak ni, sape agen Prudential? aku nak buat insurans ni)

Pegi Alamanda jap, then terjumpa jiran lama, Ina n family, dia pun ada cakap, yang anak dia Aisy pun pernah cirit birit yang sama dengan Dani alami. Just bagi minum susu free lactose. Insyallah dalam masa seminggu, baikla.. Huisshh, seminggu tu.. alahaii..thanks Ina. Sebab dia jugakla aku nak register Insuran untuk anak ni. Huhu..

noted : terpaksa cuti lagi esok. Harap sangat bosku dapat memahami..

10 comments:

♥ QaseH ♥ said...

cian dani,,,akk kena kuat demi dani,,,,

sy doakn dani cepat sembuh

Siti Nurhayati Dollah said...

Semoga Dani cepat sembuh. Semoga akak terus kuat. InsyaAllah, ^_^

::( ';')جو أمير(';' ):: said...

get well soon yer Dani.. Alif pun baru baik dari cirit birit.. 2 minggu alif kene..mmg kesian sgt tgk baby kene cirit2 nie.. lembik aje tak bermaya..smpi susut terus badan,,ana bagi susu soya mamil gold..susu tu oke sket dari susu soya Nan Pro A110..2-2 susu free lactose.. tp susu mamil tu less sugar..so lebih efektif utk stopkan cirit.. alif aritu minum Nan Pro..tp lepas abes setin pun masih lagik cirit2 wlupun dah bkurang..

Seri said...

alolo, sianye dani.. marissa klau cb, ktorg just kurangkan jumlah susu.. i.e klau susu biase nye 5 skoop, kurang jadi 3 skoop. airnye menten. biar cair2 gitu.. lagi satu, kadang2 panas dlm pun boleh jd cb.. get well soon dear dani!!..

pRincESs_N said...

hopefully bos faham...org ade ank kecik ni len..lg2 kita as a mom kan..

chik star said...

sabar ana.
anak as pon penah cirit birit , gini.
Dr minta bg isomil, alhamdulilah 2 ari lepas tu ok dah.

dani cepat semboh yek.
:D

sygDsyg said...

ai ana . ala sian nya dani, dah kuar wad pon masih tk sihat . harap2 dani cepat sembuh . mama dia pon kne jga kesihatan k .

ibuafiqahhuzaifah said...

ana,

Dari pandangan akak la ya..
better Dani antar balik kg dulu..sbb dia appoint dgn ENT 30 Mac kan?so,sempat gaji bln 3 nak amik Dani...
awak pun bleh sambung keje..kalau awak terus2kan bercuti amik masa lama nk tgu Dani recover..nie pun baru masuk bln 3 awak dah cuti 9 hari..
belum sampai hjg tahun lagi yg kita xleh nak predict apa akan jadi kat diri kita n anak kita..sakit ker,ape ker...
semua nie ujian thdp kita sbg Hamba ALLAH...bykkan sabar wpun ia pahit utk ditelan..take care..moga anak2 kita cepat sembuh dari sakit2..

p/s:pandangan ikhlas akak yer..

sharEna said...

cepat2 amek prumychild tue. aritu dah suggest kat ann ibu kaisya. anak2 mmg mudah sakit. so better ade insurans. dptle ddk spital private eventho kite xde duit. all KPJ hospitals are under prudential. yg terdekat kpj kajang la kan.

klu nak no. agen prudential, pm kite. my agen mmg best. dia betol2 jaga semua client dia. sggup turun padang jauh2 utk jenguk if anak kene masok wad =)

zareef said...

Salam perkenalan.. dh lama mengikuti blog awk. n sy suka bc cite ttg dani.. terkejut sgt bila tau keadaan dani n msk wad. sabar byk2 ye.. kt doakan dani cepat sembuh n kembali ceria. sedih sgt klu bby sakit..