Skip to main content

Ujian lagi

Aku redha padaMu Ya Allah jika ini ketentuan dariMu.

Cuma satu ku pinta, Kau sembuhkanlah derita yang ditanggung oleh anakku yang masih kecil itu. Dia belum mengenal lagi erti kehidupan ini. Kau berikanlah dia peluang untuk terus hidup kekal sihat di alam fana ini.


***********************

Dani cirit birit sejak hari Rabu yang lepas. dari dalam wad lagi. Then aku tanya doctor pakar, this is because antibiotic yang diambil oleh Dani. Just fine. Its ok..Aku pun lega bila doctor pakar kanak-kanak yang cakap macam tu.

Then, till now, Dani cirit birit lagi. Kesian aku tengok. Sepanjang hari ni, dia lembik je. Makan taknak, minum pun kurang. Hanya melepek je kat atas toto depan tv. Kalau aku bergerak sikit, mulalah merengek.

Pampers dah 15 keping hari ini bertukar. Penuh dah dustbin dengan pampers Dani. Sampaila petang tadi, panik aku bila tengok kat pampers dia ada darah. Terus siap-siap pegi klinik An-Nur kat Presint 14 tu. Doctor suggest bagi susu yang free lactose. then try bagi air isotonik. tapi bukan yang bergas tu such as 100 Plus. Kat situ juga aku melayangla RM97.90. Hurmm, memang aku ikat perut bulan ni. :( Takpe, demi Dani, aku harus kuat! ( Terus terlintas kat fikiran, wajib amik insurans anak ni, sape agen Prudential? aku nak buat insurans ni)

Pegi Alamanda jap, then terjumpa jiran lama, Ina n family, dia pun ada cakap, yang anak dia Aisy pun pernah cirit birit yang sama dengan Dani alami. Just bagi minum susu free lactose. Insyallah dalam masa seminggu, baikla.. Huisshh, seminggu tu.. alahaii..thanks Ina. Sebab dia jugakla aku nak register Insuran untuk anak ni. Huhu..

noted : terpaksa cuti lagi esok. Harap sangat bosku dapat memahami..
10 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…