Skip to main content

saya serabut ni

sapa yang baca status fb aku semalam mesti dah tau ape yang aku serabutkan. apa yang aku fikirkan sampai jadi macam kat atas tu..hahaha..

masalah macam la besar sangat kan.. bagi korang la, bagi aku ni..huhu..nangis weyy mengenang nasib anak yang akan di hantar ke sana ke mari.. ibu2 kat luar sana mesti faham kan perasaan aku kan..

last minute, babysitter dani semalam cakap ngan aku yang dia nak mintak cuti 6hb ni sampaila 2 minggu ke depannya.. reason dia, adik dia baru bukak kedai makan dan dia kena tolong la.. masak2 ke tak tau la.. pastu 15 ngan 16hb dia ade appointment ngan doc pasal kaki dia tergelecek dulu.. 2 minggu tu..

ramai yg tanya: abih tu budak2 lain yang dia jaga tu macam mane?

utk pengetahuan semua, dia ramai jaga budak2 yang makpaknye berkerjaya sebagai guru. sekarang kan cuti sekolah, so, dorang cutila.. dani ngan haziq je (umur 3 tahun ) yang tinggal..

haziq tu, parents dia hantar kampungla.. dah besar kan.. tapi dani ni.. baru 8 bulan beb, sedihla aku nak tinggalkan dia kat kampung. lagipun, dani masih lagi berjaga malam nak susu.. nak kena tepuk2 dia tido.. bukan macam budak umur 3 tahun yang bila kita suh tdo, dia akan ikut je.. suh makan, dia makan.. dani belum lagi macam tu.. makan nak bersuap lagi.. arghhh.. tak tau macam mana perasaan aku bila dani tiada di sisi. tapi last choice memang akan hantar kampung jugak. aku lagi percaya hantar ke kampung dari hantar ke mana2 yang tak tentu lagi akan jaga anak kita dengan baik. sori to say kalau ada yang terbaca ini entry. Start jaga budak dari baby lain daripada start jaga budak yang dah besar.. kan.. sape setuju?

ok, balik pada BS dani.. terkedu jugakla dlm hati bila dia mintak cuti 2 minggu tu kan.. dah cite cite tu, dia cakap pulak.

'alang-alang ana hantar kampung kan na, baik sampai hujung tahun je..

dush!.. alahaiii.. aku pun tak sure lagi nak hantar mane. kalau ikutkan nak jaga sendiri je, tapi cuti aku tinggal sehari je beb..huhu.. cannot cannot..

tengah pening untuk membuat keputusan...

ibu ngan ayah memang menunggu-nunggu kehadiran cucu sulung dorang..dorang mmg lagi suka kalau dani ada ngan dorang.. tapi...huhu.. sesungguhnya aku tak mahu menyusahkan mereka untuk berjaga malam.. konfem tdo akan jadi tak lena.. sian dorang kene bangun tengah2 malam buat susu untuk dani kan..

arghh.. susahnya!

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…