Skip to main content

malam raya + berbuka puasa bersama keluarga mertua

tahun 2010 ni turn beraya kat Jengka 17, Pahang. sambutan lebih kurang sama la ngan kat Perak. cumanya, pada hari raya pertama tu aku n family akan beraya sampaila malam berjalan g umah sedara mara. kira takde canlah orang nak datang beraya kat rumah. tapi kat Pahang, hanya duduk di rumah. salam-salam raya, kasik duit raya tu agenda biasa kan. kat kampung aku pun lpas sembahyang raya mestila acara salam2 dan kasik duit raya.

maybe sebab hari Jumaat kot. yelah, takleh nak berjalan jauh sangat sebab orang laki nak sembahyang raya kan. so, plan lari tahun ni. enady kate, mmg tiap kali raya pertama tu dorang akan berjalan beraya umah sedara.. mmm..tahun ni bukan rezeki aku la nak berjalan-jalan beraya bersama keluarga mertua. ade lagi sebenarnya sedara mak ngan abah yang aku tak kenal n jumpa lagi tau..terutama yang kat Mempaga tu..hahaha... teringin nak jumpa sepupu enady yang pernah ada hati kat enady dulu..harharhar..

oklah kiter citer straight to the point lah ek...
aku sampai umah mak mertua ku ini pada jam 6.40 pagi. kami salah percaturan lah..hahahha... ingatkan balik kul 2 pagi khamis tu takdelah jalan jammed kan.. sekali hambeeekkk ko! cehhh...kan dari Putrajaya ni nak ke highway karak tu, aku lalu MEX dan akan tembus kat Bukit Jalil, then lalu MRR2 sampaila tol Gombak. jalan memang clear. kat tol pun clear mear.. pastu lpas je tol Gombak tu, 2 km pas tol, tu diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....( panjang lagi highway karak kot =p) dia punye jem... tak hengat punye la..3 jam saja stuck kat highway karak nun. perjalanan 2 jam dah jadi 4 jam setengah..haduyyaii.

yang herannye, lepas je petrol pam petronas kat karak ni kan, jalan tak jem dah. haiiiyyy... orang singgah isi minyak ke, rehat ke.. ntah la.. sepanjang perjalanan tu, banyak kete yang berhenti siap tido dulu sebab tak nak tempuh jem. selalunye highway tu jem sebab orang ramai berpusu2 nak balik ke Kelantan nun. yang ikut Raub kat exit 808 tu. tapi hari tu, exit tu tutup. tak tau la org ikut mane...
yg merah2 tu adalah lampu brek kete tau. panjang kan..

sampai kat RnR Temerloh, mak aiiii..lagi la ramai orang. punyela ramai orang beratur nak sahur. padahal makan tempoyak ikan patin je pun. aku bernasib baikla dapat makan beger je + air soya. jadikla kan.. :)

tiba di umah mak ngan abah tepat jam 6.40 pagi. subuh dulu pastu baru sambung tido. kul 10 pagi baru bangun. tu pun sebab akak ipar aku dah sampai. :)

relax2 sampai petang tu barulah stat masak memasak untuk raya esok nya.


oh ye, abah beli meja makan baru la..tu tu..gambar kat atas tu. muat utk 8 orang. tapikan abah, tak cukup kerusi lagi la bah untuk semua duduk. hehe..sudahnye gilir2 makan. terutama akula.. enady makn dulu. aku jaga dani. then lpas tu baru aku take turn untuk makan.

yg baju merah tu biras aku. suami kpd adik enady. punya la lapar kot..hehe sampai terbalik pinggan nasi dia. ataupun perut dah kedepan sangat sampai tersangkut kat meja tu. hahahaha.:)

dani yang leka main..

tahun ni semua balik beraya kat Jengka. tu yang riuh rendah umah abah ngan mak. dani nak tido pun tak senang..:) nk buat macam mane kan. belum dani join dorang main2 lagik..

lpas berbuka, takde buat ape.. semua lepak depan tv je. sambil dengar dentuman dentuman mercun yang meeriahhhh sangat...rase nak bakar umah orang yang main mercun tu..bising ok. tapi umah mertua kan.. i behave saje..hikhik

ok dah. tu je kisahnye malam raya ku..


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…