Skip to main content

buka puasa day 24

harap maaflah ye. mase mula-mula puasa tu aku dah berazam kununnya yang aku akan cerita juadah berbuka ku sepanjang Ramadhan ini. namun apakan daya en.azam nye udah lari meninggalkan aku kesepian..eceh..hehe..

tu yang skip skip tu. lubang -lubang.. langkau-langkau..haha..ape lagi perkataan yang sama waktu dengannye.

namun, itu tidak bermakna puasa ku turut berlubang-lubang ye. orang perempuan biasalah kan. bulan puasa ni kalau tak tinggal puasa pada masa-masa tertentu tak sahla kan. ade segelintir je yang bernasib baik dapat puasa penuh.

oklah. lupakan hal itu. dah masuk minggu terakhir dah kita berpuasa. insyallah Jumaat kita sambut hari raya aidilfitri..:) yeay raya.

bila dah minggu akhir-akhir ni aku jadik macam malas pulak nak masak. mood raya kot. haha..nak balik kampung kan. malas nak beli barang-barang basah. lepas raya baru beli.

semalam aku request kat enady.

aku : pa, kita tak pnh makan berbuka puasa kat luar kan?
enady : aik, bukan ade ke kita bukak puasa kat luar..
aku : mane ade pa. kalau ade dah lama mama tempek kat blog tau. selalu kitakan beli lauk je.
enady : ye ke. papa pun tak ingat lah. hah, nak buke mane ari ni?
aku : pa rase?
enady : kedai polis ajelah. ( kedai polis tu kdai kawan dia dan depan umah aku saje tempatnya)
aku : hurmm..kalau takat bukak puasa kat kedai polis, baik kita tapau makan kat umah. bukan jauh pun. dani pun leh sedap lena.
enady : hehe..kalau macam tu, kita lepak kat restoran yang tempat pa selalu mancing tu nak?
aku : D'Dusun pinggiran Putra tu ke?
enady : yup!.

terus g sana. mase aku datang orang tak ramai lagi. makin lama makin ramai. nasib agak kurang baik sebab order lambat n dtaang pun lambat. hehe

dani n mama. tengah tunggu waktu berbuka la ni dan tunggu lauk pauk yang kami order. :)
ais lemon tea..

fresh orange. tak berape orange la.

same tak muka dani ngan papa dia? hehe

lastly, lauk-lauk yang kami makan semalam. ikan kembung 3 rasa. tomyam campur, telur dadar dan kailan ikan masin.

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…