Skip to main content

berbuka puasa day 1

opss..luper plak nak citer ngan korang camne aku berbuka puasa semalam dengan ade budak kecik ni...

semalam aku tidak masak ye..hehe.. enady kesian kot tgk aku balik keje penat dan nak berkejar bersilat di dapur, makanye, disuarakan kepada ku..

enady : ma, jom jelah kita beli kat bazar nun..
aku : what??? tul ke? kang jangan kate mama malas nak masak ye..
enady : takpelah, hari ma cuti nanti sabtu ahad ke bolehla ma masak..
aku : betul ni??? (aku masih rase macam betul ke tak ni tul ke tak ni, sebab ade kes gaduh2 manje ari tu dia komplen dia beli barang basah bukannye aku masak pun. nak masak camne kalau aku dah berperang ngan dani yang tak mo tido? hehe..)

last2 dalam kul 6.30 petang baru hegeh2 nak g Param (pasar ramadhan). lauk2 memang licin la kan.. bak kate ade sorang kakak tu. hari2 pertama ni, beli dulu la sebab tak sempat n tak biasa lagi..sebab mase aku tgh tgu roti john, ade pakcik tu kate, ui kiah..( nama kakak tu lah kot=p) apsal ko tak masak..menyebok jugak nak beli2 kat sini...

hahaha..gaduh deme berdua tu kat gerai roti john amir garcia tu...hikhik..disebabkan ramai orang, kitorang pun cancel la order roti john.. terus carik makanan lain... licin dah.. kalau tak licin pun, ramai orang bertenggek nunggu turn. alahaiii..

last2 kitorang pun pegi lah kat gerai2 yg bese jual nasi lemak pagi2..seb baik ade...makan nasi lemakla kitorang semalam..

dani mase nak keluar tu dia dah tdo. tapi aku hangkut jugak. terus segar bugarla mate dia bile time nak g jalan...bawak jalan2 tgk orang.. sampai umah elok je nak berbuka, tido lak dia... gud dani... hari2 mau macam ini aaa..tau..

sekian cerita berbuka puasa di hari pertama...

hari ni mau buka ape ek? tadi enady dah call, lauk tunjuk lagi la nampaknye..hihi..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…