Skip to main content

insyallah susu ibu pilihanku


alkisahnye hari sabtu ari tu la..ade knduri tahlil ngan masuk umah baru kat kampung aku ni.. mula2 cam malas nk g, tapi mengenangkan kawan ibu aku tu baik ngan aku, aku pun gagahkan dirila pegi dgn mmbawa dani...nanti sampai sane, sah2 la dani akn jadik tumpuan kan..hurmm..mmg pun..atenye, ibu aku antara yg termuda kat kampung ni. yg lain2 semua standard opah2 dah...kategori makcik nk bertukar status pun ade jugak..=p

semua dok kerumun dani..hehe...org gelar ibu aku nenek muda..hehe..ade yg terkejut pun ade, lorrr udahh bercucu ke..hikhik..kembang ibu aku...
dani mmg tak nak baring atas tikar ni..hehe.. letak je nangis asal letak je ngobak - bahasa orang perak yg bermaksud meraung2..dan satu lagi toghoyak yg mmbawa maksud menangis la..eh ..dah kelas blaja bahasa lak..hihi...lpas aku susukan dia barula dia mau tdo n tak sedar pun dia atas tikar tu..macam tau2 je tikar tu keras n takde tilam..alahaii..cerdik dah budak ni..

ok balik pada tajuk..

mase aku tgh susukan dani pakai botol la, segan aku nk selak2 baju kat umah org knduri..ramai kan..ade la sorang makcik bukan kategori umo nk masuk level opah2 dah, nampak aku punye baju basah..tang tut la..tu air susu badan yg dah meleleh2..cepat2 aku cover pakai towel. lalu dia bertanya, mmg bagi susu badan ke? aku jawab la , ye..dia tanye lagi, nape tak campo susu badan n susu tin? aku jawab penuh confident, mmg saya nk bagi susu badan insyallah sampai tahap yg saya mampu. makcik tu diam dah terus pandang aku dgn pandangan yg macam ala ala daring je..hehe..aku nmpak ok! dan aku hanya pikir satu je, mesti dalam kpla otak dia pk aku tak mampu nk beli susu formula utk kasik dani..hehe..kalau betul la ape yg aku pk ni, hurmmm..tula mentaliti org kat kampung ni masih lagi tahap yg tak tau aku nk levelkan tahap ape..:( padahal kat bandar2 dah meluas dah ibu2 yg bekerjaya mmberi anak mereka susu badan dengan cara diperah susu itu..kan kan...pada yang tak dapat nk mmberi susu ibu kpd baby mereka, maybe dorang ade problem lain...such as blogger mamaraina ni...dan mamaaisy . dorang ade sebab tersendiri nape dorang tak ksik susu ibu. g terjah blog dorang kalau nk tau kenaper..hehe :)


panjang dah aku mmbebel..gitula kesahnye pada hari sabtu tersebut..

sekian..=p

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
6 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…