Skip to main content

check up 5 bulan




pagi tadi aku check up 5 bulan...
dan seperti biasa...check up kat klink Desa Putra, Sg. Merab, Kajang
kali ni check up ditemani suami tersayang...
dia cuti ari ni..kater nye nk cat rumah...

gambar2 kat entry ni khas utk cikpuanmiera kite...
sebab semalam awal2 dia dah call aku..
sebelum g check up, pls la tngkap gambo..hahahaha...
aku kawan yang baik kan na, siap aku suh paksa ady tgkapkan gambo..hikhikhik..
aku cakapla ana nk tgk..
ana tu name aku panggil dia..cikpuanmiera tu name blog dia setelah mnjadi isteri..hihi

ok ana, aku dah tunaikan permintaan ko na..

dan hasil check up ku pd bulan ini..
huhu..sungguh menyedihkan...
rase down kejap..

hb aku turun ~ 10.3 gm
maybe sebab aku minum Nescafe semlam...

berat naik mendadak..2.0 kg...
uwaa..ni sebab aku gile makan nasik lemak 3 minggu berturut2 la ni...
ok, aku dah stop makan nasik lemak dan roti canai..

mujur ade sedikit scene yang menggembirakan aku..
baby aku sihat, aku sihat dan juga...

buat pertama kalinye aku dapat dgr degupan jantung baby ku...
huhu..terharu...
dgr dup dup dup...

aku tanyala nurse tu,
"nurse, mase kat luar tadi saya dgr bunyi jantung baby..kuat..tu dah bape bulan tu?"
( ni merujuk kpd ibu2 yg lain mase aku tgu turn aku tu )

"owhh..tu baby yang dalam 7 8 bulan..."

pastu nurse cakap lagi...

" akak ( dia panggil aku akak sebab aku tgk kat tag dia, dia lahir tahun 1985..giler la, muka mached..aku ingat tua 2 tahun dr aku ke..)
akak untung tau...
sebab selalunye baby sulung ni kalau dalam 5 bulan
jarang la dapat dgr sebab dia masih bergerak pusing2 lagi..
susah nk carik degup jantung dia..."

oo ye ke..

aku senyum ajela...
at least sejuk jugak hati ni...
dpt dgr jantung dia..
maknanya baby sihat la...

dan masalah sekarang...
dalam masa 2 minggu ni, aku kena makan hati n kerang banyak2...
sebab hb aku turun kan..
patut bulan depan dtg utk check up 6 bulan...
tapi disebabkan hb aku turun banyak, maka aku kini dalam perhatian..
hehehe..
sila dtg lagi ye pada 17 hb nov ni..
nurse tu cakap..
ok..=p

♥ honey ♥
8 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…