persiapan hari raya

tq ceera sebab dah tag aku..
huhu...

dah nak raya pun kan...tag pun tag raya...
jom layan...

Baju raya :

tahun ni aku punye baju 3 pasang je...
patutnya 4 pasang, tapi yg satu tu aku dah pakai buat baju batik..hehe..
kain2 tu semua adiah kawen aku n satu je kain hantaran mase kawen ari tu...
nanti2 aku jaja kat cni k...

oh ye, baju preggy aku tak jumpa lagi yg berkenan...nak kna carik jugak tu..

enady punye baju, baru nak carik this weekend kat Mydin USJ..
ctu baju melayu murah2 n T-shirt, kemeja n seluar katanye nak carik Uptown saje...
aku ngan enady jnis tak kisah mahal ke murah atau branded atau tak..
yg penting baju tu nampak baru..hehe...

tema tahun ni :
raya pertama - purple
raya kedua - kuning
raya ketiga - merah

hahaha..kater 3 pasang kan..hikhik

Kasut raya :

sepasang pun dah ckup...aku taknak yang heel2 ni...
yang sesuai utk org preggy..senang nak g jalan2 n pakai g keje nanti

enady punye lom lagi beli..
semua nak tgu gaji dia minggu depan..
hahahah..

Family aku :


mmm..ibu aku cakap takyah baju raya sebab baju mase aku kawen ari tu ade lagi..
alahaiii sedih la pulak...
nak belikan...huhu bonus sikit la bu tahun ni..
takpe, along sponsor kuih raya ek...

ayah n adik2..(ika n kak yang) pun same..baju mase aku kawen ari tu elok lagi sedondon je...
ijai ngan anep..dorang dah pandai carik sendiri...pepandai dorang la..

Family Mertua :

ari tu aku tanya mak,
aku : mak, ari tu kak long kate nak belikan mak kain utk baju raya kan...
mak : ade dia cakap ari tu, tapi kak long tak sempat nak beli...
aku : abih tu takdela baju raya tahun ni ek...
mak : takde la...

alaaa...sian makk...ni aku tanya mase aku balik kampung ari tu..
yang aku puasa kat sana minum air klapa tu...
mmg aku nak belikan cadangnye, tapi bila aku nak beli nya
dah beli kang, bila aku nak anto balik kampung nye
pastu nak anto, bila pulak siapnye..
aduhhaaiii...

moralnye, tahun depan aku kna beli kain siap2 utk mak utk pakai raya..
ari tu bukan ape, kak long means akak ipar aku la,
kan baru pindah kat Nilai, so, cakapla citer itu ini kat mak n aku nak beli kain la..baju la..
..ape la...macam2 la...
last2 hampeh, tak beli pun...
hehehe..bahaya kutuk akak ipar sendiri, nasib dia tak tau aku ade blog...

Kuih raya :

tahun ni aku kan pk untuk 2 rumah sekali..eh 3 rumah termasuk umah aku..hehe
kang kot2 la korang nk dtg kan,. apela aku nk idang kan...

kuih2 yg sedap2 aku dah order dah..
minggu depan daptla kot...
yg lain2 tu, aku borong je kat Mydin nanti...
murah2 n sedap...

Rumah Baru :

huhu..bab rumah ni, aku malas nak bertekak ngan enady...
kalau pasal rumah konfem aku kalah
rumah biar enady yg urus segala...
dia suka bab2 deco deco ni...
aku baru nak cadang nak ganti langsir je..hehe

Langsir baru :

langsir baru...huuuu..aku baru nak ngendeng2 ngan enady ni..
aku balik kampung ni sempat kot aku jahit yg simple2 je,
janji baruuu...

Duit raya :

tahun ni aku agak kelam kabut sket nak urus duit ni...
kejap je habis duit gaji aku...
bayar2 itu ini..

tapi peruntukan untuk duit raya tetap ade...
ibu ayah adik2
sepupu2...budak2 dtg rumah...

mak ngan abah..tu enady yg pikirkan..hehe..

Bonus :

tq Dato' Najib...walaupun sikit tapi aku bersyukur...
dapatla jugak dari takde langsung kan..huu..


Balik kampung :

Bak kata Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah.. tahun pertama raya sebagai suami isteri... kenala beraya di rumah isteri dulu.. hahahahah.. katanya, suami kena pandai amik hati isteri gitu...

hahaha..aku maat setuju la ngan ceera..
tu yg aku copy paste saje...

aku beraya di kampung gajah, perak tahun ni...
3 hari sebelum raya aku balik perak n raya kedua malam aku gerak balik pahang...

tapi kan, sepupu2 aku semua saiko aku...
ape barang balik umah sendiri kejap je...
patutnya umah sendiri la yg kena raya lama...
tu yg dorang balik umah mentua masing2 dulu...
huhuhu..betul jugakkan...
adeiii raya ketiga sampai raya ke-7 tu aku dok pahang...
dahla takde astrooo...
eh tak bley jadik ni, kan pujuk gak abah suh masuk kan astro...

belah pahang, sedara tak ramai...tapi kena pegila jugakkan umah sedara mara tu..
aku ade 2 buah rumah yg kena pegi raya ni..(sedara belah aku la)
jengka 18 satu, jengka 25 satu...
dan juga umah kawan2 enady...
kawan2 aku? mmmm..takdela geng dari jengka ni...
ke korang ade yg dari jengka atau pun berada di jengka..?

ok..itu saja...

aku mau tag..

jivebumz
ana aka miera
adlinahusaini
marziey
dan sape2 yg mau buat...

oh ye, korang dah amik ke kad raya aku ni..
sape pun tak sudi nak amik..sian kan aku..
huhuhu..
Post a Comment

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...