Skip to main content

persiapan hari raya

tq ceera sebab dah tag aku..
huhu...

dah nak raya pun kan...tag pun tag raya...
jom layan...

Baju raya :

tahun ni aku punye baju 3 pasang je...
patutnya 4 pasang, tapi yg satu tu aku dah pakai buat baju batik..hehe..
kain2 tu semua adiah kawen aku n satu je kain hantaran mase kawen ari tu...
nanti2 aku jaja kat cni k...

oh ye, baju preggy aku tak jumpa lagi yg berkenan...nak kna carik jugak tu..

enady punye baju, baru nak carik this weekend kat Mydin USJ..
ctu baju melayu murah2 n T-shirt, kemeja n seluar katanye nak carik Uptown saje...
aku ngan enady jnis tak kisah mahal ke murah atau branded atau tak..
yg penting baju tu nampak baru..hehe...

tema tahun ni :
raya pertama - purple
raya kedua - kuning
raya ketiga - merah

hahaha..kater 3 pasang kan..hikhik

Kasut raya :

sepasang pun dah ckup...aku taknak yang heel2 ni...
yang sesuai utk org preggy..senang nak g jalan2 n pakai g keje nanti

enady punye lom lagi beli..
semua nak tgu gaji dia minggu depan..
hahahah..

Family aku :


mmm..ibu aku cakap takyah baju raya sebab baju mase aku kawen ari tu ade lagi..
alahaiii sedih la pulak...
nak belikan...huhu bonus sikit la bu tahun ni..
takpe, along sponsor kuih raya ek...

ayah n adik2..(ika n kak yang) pun same..baju mase aku kawen ari tu elok lagi sedondon je...
ijai ngan anep..dorang dah pandai carik sendiri...pepandai dorang la..

Family Mertua :

ari tu aku tanya mak,
aku : mak, ari tu kak long kate nak belikan mak kain utk baju raya kan...
mak : ade dia cakap ari tu, tapi kak long tak sempat nak beli...
aku : abih tu takdela baju raya tahun ni ek...
mak : takde la...

alaaa...sian makk...ni aku tanya mase aku balik kampung ari tu..
yang aku puasa kat sana minum air klapa tu...
mmg aku nak belikan cadangnye, tapi bila aku nak beli nya
dah beli kang, bila aku nak anto balik kampung nye
pastu nak anto, bila pulak siapnye..
aduhhaaiii...

moralnye, tahun depan aku kna beli kain siap2 utk mak utk pakai raya..
ari tu bukan ape, kak long means akak ipar aku la,
kan baru pindah kat Nilai, so, cakapla citer itu ini kat mak n aku nak beli kain la..baju la..
..ape la...macam2 la...
last2 hampeh, tak beli pun...
hehehe..bahaya kutuk akak ipar sendiri, nasib dia tak tau aku ade blog...

Kuih raya :

tahun ni aku kan pk untuk 2 rumah sekali..eh 3 rumah termasuk umah aku..hehe
kang kot2 la korang nk dtg kan,. apela aku nk idang kan...

kuih2 yg sedap2 aku dah order dah..
minggu depan daptla kot...
yg lain2 tu, aku borong je kat Mydin nanti...
murah2 n sedap...

Rumah Baru :

huhu..bab rumah ni, aku malas nak bertekak ngan enady...
kalau pasal rumah konfem aku kalah
rumah biar enady yg urus segala...
dia suka bab2 deco deco ni...
aku baru nak cadang nak ganti langsir je..hehe

Langsir baru :

langsir baru...huuuu..aku baru nak ngendeng2 ngan enady ni..
aku balik kampung ni sempat kot aku jahit yg simple2 je,
janji baruuu...

Duit raya :

tahun ni aku agak kelam kabut sket nak urus duit ni...
kejap je habis duit gaji aku...
bayar2 itu ini..

tapi peruntukan untuk duit raya tetap ade...
ibu ayah adik2
sepupu2...budak2 dtg rumah...

mak ngan abah..tu enady yg pikirkan..hehe..

Bonus :

tq Dato' Najib...walaupun sikit tapi aku bersyukur...
dapatla jugak dari takde langsung kan..huu..


Balik kampung :

Bak kata Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah.. tahun pertama raya sebagai suami isteri... kenala beraya di rumah isteri dulu.. hahahahah.. katanya, suami kena pandai amik hati isteri gitu...

hahaha..aku maat setuju la ngan ceera..
tu yg aku copy paste saje...

aku beraya di kampung gajah, perak tahun ni...
3 hari sebelum raya aku balik perak n raya kedua malam aku gerak balik pahang...

tapi kan, sepupu2 aku semua saiko aku...
ape barang balik umah sendiri kejap je...
patutnya umah sendiri la yg kena raya lama...
tu yg dorang balik umah mentua masing2 dulu...
huhuhu..betul jugakkan...
adeiii raya ketiga sampai raya ke-7 tu aku dok pahang...
dahla takde astrooo...
eh tak bley jadik ni, kan pujuk gak abah suh masuk kan astro...

belah pahang, sedara tak ramai...tapi kena pegila jugakkan umah sedara mara tu..
aku ade 2 buah rumah yg kena pegi raya ni..(sedara belah aku la)
jengka 18 satu, jengka 25 satu...
dan juga umah kawan2 enady...
kawan2 aku? mmmm..takdela geng dari jengka ni...
ke korang ade yg dari jengka atau pun berada di jengka..?

ok..itu saja...

aku mau tag..

jivebumz
ana aka miera
adlinahusaini
marziey
dan sape2 yg mau buat...

oh ye, korang dah amik ke kad raya aku ni..
sape pun tak sudi nak amik..sian kan aku..
huhuhu..
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…