Skip to main content

ikanku nyawa2 ikan + jivebumz bertunang


nampak tak ikan yang tertonggeng2 tu...
huhu..orang kater kalau ikan tu mcm tu maknanye ikan tu nak mati la...
alahai..satu2 ikan aku tunjuk kan simptom tu...
kna tukar air ni..
pakai air tapis...
actually, aku baru je tukar air dia..
tapi tak pakai air tapis...berjangguittt nak nunggunye kalau pakai air tapis..
pastu dalam 2-3 hari nampak macam berklorin...
putih semacam je....
tadi aku tukar air dia...
pakai air tapis..baru clear...
ikan yang aku petakkan tu adalah ikan cacat..
hikhikhk..sesuka hati je cakap cacat ek...
ntahla aku pun tak tau ikan tu nape...
sejak azali lagi...
macam ade lagi satu nyawa kat bawah badan dia tu...
ape2 pun aku sayang dia...sebab dia pelik...
aku baru tau tu ikan jantan...
sebab tadi anak ikan aku mati, pastu dia makan...
ikan jantan je makan anak ikan..
ikan yang tertonggeng tadi aku masukkan dalam mug...
tgk tu..dah terlentang pulak...
tapi hidup lagi...nyawa2 ikan...
anak ikan aku tinggal 3 ekor je...
yg sekor tu dah mati dan dah kna makan dgn ikan jantan..
akhir sekali muka tuan tanah harus ade...
kehkehkeh...

ok..selamat berhujung minggu semua kawan2...
esok aku plan nak g umah sepupuku abg gee..
nak makan nasik lemak puchong..mengidam kot ape aku ni...
ntah, tapi tak sabar nk tgu esok...
tgu enady balik keje tengahari...
pastu nak g Ampang...
kak ila aka jivebumz bertunang...
nanti aku amik gambo bebanyak ek...

selamat bertunang akak jivebumz....
dan juga selamat hari lahir...

1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…