Skip to main content

Holiday @ Genting ~ Part 1

hari sabtu...
seperti yang dirancangkan...
pagi2 lagi aku setelkan ape2 yg patut..kemas rumah, basuh kain basuh pinggan...
sempat gak tdo sekejap..
ijai datang umah aku malam tu...
sebab nak g mancing esoknye...
so, pagi2 lagi dia dah cabut kuar g mancing...

tertdo sampaila kul 10 pagi...
ijai balik dari mancing...
n ain n anas pun sampai..
mak aihhh..awal nye...
huhu..aku dengan tak mandinye lagi ni...

ijai balik dari mancing...
seperti selalu...tidak menghampakan...
mesti bawak balik ikan...
ikan haruan 2 ekor...
satu besar satu kecik...
aku suh kak shima maskkan...hehe..malas sungguh...
aku takut nak siang ikan tu sebenarnya...
macam kpala ular kan...hehe..

ok balik pada citer nak naik genting ni...
enady keje pd hari sabtu tu..jadiknye, kna la tgu enady balik keje...
dalam kul 12 tghari enady baru sampai umah...
perjalanan dari tempat keje dia ke umah adela dalam 40 minit...

tayang tiket dulu...
nilah tiket2 yang akan ditebus kat genting nanti...
ok dah siap2 semua...
adela dalam kul 2 petang jugakla bertolak nye...
sebelum naik tu beli belah ape yg patut...
aku sempat rembat mcd punye lunch hour utk makan kat atas nanti..
nak beli kat atas...huhu.harga 2 kali ganda la...

sampai Genting dalam kul 3.15 ptg...
dah carik2 parking semua, lepak jap kata ats ni..
utk makaaannn..dah lapooo...


dah siap makan, g jalan2 dulu kat lobi First World
sebab nak tgu kakak ipar ku n family dia sampai...
sebab nak bagi tiket free....
kat aku ader extra yang buy 1 free 1 tu..




wajib pakai mask ok kat atas ni...
kater hari sabtu...
ramai giler orang...
tapi tak ramai yang pakai...
kitorang ni ade kesedaran sivik sket...hehe..
jadik..harus pakai ok...

oh ye, pengantin baru aka sepupuku aka ain butterfly
pun join sekali...

dalam kul 4 ptg, baru la akak n family sampai...
seee...semua pakai mask...hahaha..
org keliling tgk je...
ok, nantikan part seterusnya..sebab banyak giler gambar...
muntah kang korang nengok kalau sekali roll je....hiks=p


3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…