Skip to main content

gotong royong kemas rumah

rindunye nak update blog...
sekarang aku kat umah makcik aka ucu kat Port Klang la...mane lagi kan...
macam tak biasa korang ni...hiks=p

banyak nk citer tapi gambar2 dah bertaburan...
kat hp ijai...kat camera aku...nk on tak bleh...sebab battery x cas..
jadiknye aku citer mane yang ade gambr ajelah..

citer pasal honeymoon...
honeymoon aku ditangguhkan...
atas sebab2 tertentu...
takpe, banyak masa lagi kan..

ok...selesai majlis kat Pahang tu...
kitorang mmg la plan nak cuti lama sket kan...
dalam hari rabu pagi la (17 jun 09) nak balik Putrajaya...
tapi disebabkan ijai ade interview pada 16 jun ~ selasa...kat HKL...
jadiknye, terpaksa la kitorang balik ke Putrajaya pd petang isnin tu...
kitorang ni takdelah kejam sangat balik blah camtu je kan...
sebelum balik tu.., kitorang clear2kan mane yg patut..
sapu sapu, basuh2, lap2, susun2...
dah setel semua barulah balik...
sempat gak enady turun ke ladang ngan abah dia kait buah sawit...

bertolak balik ke Puchong...sebab ijai ade kat Puchong...
tdo umah abg gee...
esok pagi nye...kul 6.00 pagi dah gerak ke HKL...
nasibla aku ni penah gak la lalu kat HKL tu..
so, ingatla jalan kan...
dari bukit jalil aku amik jalan ke Sri Petaling...
lalu Sungai Besi n amik Terowong SMART..
sampai la Jalan Tun Razak...
aku dah nampak Perpustakaan negara tu...kira dah betul la jalan tu kan..
hahaha...gabra gak, takut jalan tak jumpa...
aku bukan terer sangat pon jalan KL ni..
yang enady lagila...
serender terus..suh aku yg bawak kete...

dah dah...melalut panjang dah ni...
balik je dr HKL...ptg lepas asar terus balik Putrajaya...
gotong royong ni adalah aktiviti esoknye tau...
***********************

tengok tu....rumput dan lalang dah panjang...
dah macam padi lak aku tengok...
dan macam biasa...kerja potong memotong rumput tu adalah kerja enady...
dia takkan kasik aku buat punye...
merajuklah macam mane pun...

dan inilah hasilnye...bersihkan...

tugas aku...masak masak masak...
basuh baju, sidai baju n lipat baju..
bilik kedua yang telah dikemaskan...
bilik kedua ni kitorang buat bilik untuk solat...
bilik ketiga ni, kitorang jadikkan bilik stor...
segala macam bende ade kat ctu...
dapur yang telah siap di decorate...
tu semua keje enady k...
aku?? langsung tak bagi aku kemas...

ade selish faham skit masa ni...
bayangkanla...enady kemas rumah sampai kul 5.30 pagi...
punyelah dia excited...
aku mmg dah layan dah mimpi indah2...
zzzzzzz...kejap2 aku tersdar sebab dgr bunyi gedegang gedegung...
bunyi orang mengemasla korang...hikhikhik...saspen je...
ok..esoknye...aku nak masakla...
nak carik paper nak buat lapik itu ini bagai kan...
disebabkan enady yg kemas, aku tak tau paper lama tu kat mane...
terjerit2 aku dr dalam tanya enady , mane paper tu...
enady kat luar tgh potong rumput
aku dah muka muncung dah bebel bebel...
sebab kat stor tu, ade banyak bende yg aku nak buang...
sekali tgk dah bersih dah..
maknanye, sampah2 yg aku nk buang tu, pun dia kemas n susun sekalilah..
haiyaaa..manelah aku tak bising...
langsung tak bagi aku kemas...
ok balik pasal paper tu...,
enady dr luar masuk dalam dgn muka penatnye...
carik jugak paper tu..rupanya depan mata aku je..
hahahah...ape lagi, kena sound la..ayat yang menyentap2 jiwa ragaku ini...
terus sentap...aku masak sambil berendam airmata la...
huhu..sedih woo...
last2 enady yang minta maaf balik...
dia cakap maybe, tgh penat kan...
tempreture naik tinggi...
nasib baik aku ni pemaaf orangnye...hahaha..nak jugak puji diri sendiri...

oklah..dah panjang bebeno aku citer itu ini...
nanti sambung lagi...
tata...
Post a Comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…