Skip to main content

hero pujaanku

inilah heroku...owhh ronaldo...hiks :p
IMBAS kembali detik gemilang Ronaldo mengucup 'kasut emas' selepas diiktiraf 'Pemain Terbaik Dunia FIFPro' 29 Oktober lalu.

PARIS: Cristiano Ronaldo memenangi Anugerah Bola Emas sebagai Pemain Terbaik Tahunan Eropah, semalam, bagi menjadi pemain Manchester United keempat meraih penghormatan itu dan yang pertama sejak George Best memenanginya pada 1968.

Sentuhan jaringan hebat Ronaldo membantunya mengatasi penyerang Barcelona, Lionel Messi yang menduduki tempat kedua, ketika penyerang Liverpool, Fernando Torres di tempat ketiga daripada keputusan undian yang diumumkan oleh majalah France Football.

"Ia adalah antara hari terhebat dalam hidup saya. Memenangi anugerah ini...saya impikannya sejak kecil lagi. Mereka yang mengenali saya, hidup dengan saya, tahu bahawa ini adalah mimpi yang jadi kenyataan buat saya," katanya.

Ronaldo mendominasi pengundian itu, meraih 446 undi. Messi mendapat 281 undi dan Torres, 179 undi. Ia memberikan Ronaldo dua mata lebih daripada jumlah diraih Kaka ketika memenangi anugerah itu, tahun lalu.

"Saya hanya 23 tahun dan ia menakjubkan. Sukar dipercayai. Ia lebih baik jika mengambil kira nama besar dalam saingan tahun ini. Lionel Messi di tempat kedua dan Torres di tempat ketiga, tetapi juga Xavi (Hernandez, di tempat kelima)."

Ronaldo memuji rakan sepasukan yang membantunya, dan berkata dia berharap untuk memenangi anugerah itu sekali lagi.

"Merekalah yang mengumpan bola kepada saya untuk menjaringkan gol. Apa yang pasti ialah saya mahu memenanginya sekali lagi, ia rasa amat bagus. Jadi (pagi esok), pada jam lapan pagi, saya akan bangun dan memberitahu diri sendiri bahawa saya mahu jadi lebih baik," katanya.

Tahun lalu, Ronaldo menduduki tempat kedua dengan 277 undi, ketika Messi di tempat ketiga dengan 255 undi. Pemenang tahun lalu, Kaka, merosot ke tangga kelapan tahun ini dengan hanya 31 undi.

Ronaldo menjaringkan 42 gol dalam semua kejohanan musim lalu ketika United memenangi Liga Perdana Inggeris dan Liga Juara-Juara Eropah.

Dia menambah anugerah itu kepada trofi Pemain Terbaik Dunia FIFPro yang dimenangi Oktober lalu, serta anugerah daripada Persatuan Pemain-pemain Profesional serta Penulis-penulis Bola Sepak England. - AP
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…