Skip to main content

kak shima operate

ingat tak entry saya yg lpas...
yg saya cakp nak citer satu berite sedih tu kan...
pasal kakak sepupu saya yg sorang ni..aka kak shima...
hari khamis malam jumaat tu..dia sakit perut sangat...
memula g umah ucu saya dulu kat klang...
sebab kak shima ni dipercayai terkena b***** o****
korang pun paham kan...
tapi taknak la taksub sangat..
sekadar berikhtiar..
habis tu kalau dah g scan siap masuk2 kamera dlm usus n perut dokor ckp tade ape2..
camno tu???
jadi, dia hanya berikhtiar secara batin...
utk pengetahuan uols...
dulu saya ader citer pasal kak shima yg masuk wad dulu kan...
kat dlm BLOG SAYA YG KENA DELETE TU...~saje kasik bold..hikhikhik
maser bulan poser 2 kali masuk wad sebab sakit perut gak...
tapi doktor tak dpt nak trace sakit aper...

ok sambung citer...
then..sampai umah ucu saya kat port klang tu,
lpas berubat2 semua...
kak shima dah ok sikit dah..
tak sampai satu jam kat umah..dah siap tdo dah la kan sebab dah kul 3 pagi..
kak shima sakit perut lagi..siap berguling2...
abg gee aka husband dia terus bawak hospital...
saya tau citer semalam sampai situ ajer tau...
then dlm kul 3 lebih...abg gee hantar MMS...
akak baru lpas operate,,
gambar ketumbuhan pd ovari akak...
maaakkk aaiiiihhh...
punyerlah besar...
beratnyer 2 kilo lebih...
saya dah naik geli dah tgk ganbar tu..
gambar tak dpt nak aplod sebab cable hp tak bawaklah...
namer pun hantar pkai MMS kan...

doktor yg follow up kes kak shima ni...
sangat2 lah terkejut...
mcm maner dia boleh tk nampak benda alah tu kt perut dia sedangkan dulu dia siap buat chek up bagai kan...
so, uols..pikir2kanlah sendiri ek...
kuasa Allah SWT kan,...
kak shima takleh bangun lagi...terbaring ajer...sian dia..
nak kencing pun pakai tiub...
makan bersuap...
mmm..jap lagi saya nak g hospital..
nak g suap dia makan...
babai..
nanti saya bersiaran langsung dr sana k...
kat poliklinik Salam Seksyen 19, Shah Alam...
sana pon ader wifi tau...
kater private hospital kan...
tata....:)
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…