Friday, October 14, 2011

Retak hatiku

Ecewah! Tajuk tak menahan..Haha..

Bukan hati... Cermin kereta ni haaa..

Baru perasan pagi semalam masa sampai kat parking basement opis. Terus amik gambar dan call Enady bagitau dia.

Dulu memang dah ada kesan cermin tu macam kena batu kecil. Maybe masa tengah bawak kereta then dok pulak belakang lori, batu2 kecil terkena cermin tanpa disedari. Tapi sikit je kesannya sebesar jarum yang dicucuk.

Enady kata, kena panas sejuk panas sejuklah ni. Tu yang cermin tu retak. Takpe, dia dah call agen insuran dia. Agen dia kata kalau cermin pecah takkan jejaskan NCD. NCD tu apa? aku pun kurang pasti. Yang aku tau aku google dan aku jumpa ni..

What is   NCD?
 
NCD, short for No Claim Discount, is a discount given to the policyholders upon renewal of their motor insurance if no claim is made or arises from the policy for a continuous coverage of 12 months. The discount given is based on a fixed rate provided by Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) Motor Tariff.
 
 


Yang aku faham, kalau kereta kita tak pernah claim insuran utk kemalangan ke whatsoever, maka untuk kita renew insuran tu, kita akan dapat NCD.. No Claim Discount..gitewww.. Kalau salah, tolong betulkan aku k..

♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

3 comments:

Intan and The Boys said...

ok. info baru harini. hehe.

Yantie said...

betul la tu ana..tu yang bila kite tak pernah claim premium kite akan semakin murah setiap tahun..

sebelum ni pun pernah kena jugak mcm kereta ana tu..kena batu kecik je pastu dia merebak..start dari tu terus setiap kali renew insurance amik skali untuk winscreen..

;)

rasanya mcm 1st time komen sini..

AnaLyana said...

Intan : kan, ana pun baru tau..

Yanti : a'ah, husband ana terangkan details dah.. patutla makin lama makin murah roadtax insuran kereta tu..

salam perkenalan yantie..:)