Skip to main content

Menara Taming Sari


ok sambung citer Family Day kat Melaka hari tu...

mase ni dah tak jadi Family Day dah..haha sebab kalau ikut atucara yang HTS bagi, kul 9 pagi check out dan terus pergi ke Melaka Wonderland (MW).. mandi manda kat sana. tapi disebabkan ni first time datang Melaka..eh bukan first time..tahun 2006 dulu pernah kot g Melaka tapi mase tu kejap2 je..pegi ngan kak shima, abg gee, pami n ijai..

kali ni pegi ngan family sendiri..haruslah teruja lebih kan...

staff HTS yang lain dah pegi MW, tapi aku,enady n dani mau pusing2 kat Banda Hilir dulu..harusla naik menara Taming Sari, naik beca..shopping cencalok..hahaha..yang tu nanti aku citer.. ni nak jaja gambar naik Menara Taming Sari dulu..

serius weyy mase aku lalu kat Menara Taming Sari (MTS) ni untuk carik parking, aku tertanya2..camne dorang naik kat atas tu..mesti ada lift kot kat batang MTS tu..haha..tapi pelik..nape kecik je batang tu..mane muat nak naik kan..hehe..tak perasan pun yang menara tu boleh turun naik dan pusing pusing..haha..giler jakun..

takde parking la..last2 kitorang parking kat parking Mahkota Parade. pagi lagi mase tu dalam kul 10 pagi, so, parking banyakla kosong..menapakla kitorang ke MTS tu...jauh tak jauhla jugakkan hehe..
pastu kan, bila dah dekat ngan Menara tu.. baru ku tahu yang Menara tu boleh turun naik turun naik..hahaha...oooo gituuu..siap leh pusing2 lagi..

tiket untuk dewasa RM20. kalau tunjuk ic RM10 je... budak2 baya dani free...rate utk kanak-kanak aku tak ingatla berapa..so, aku ngan enady baru RM20 je..

orang agak ramai la..aku tanya enady, sanggup ke tunggu. dia kata ikut jelah mana2..alang2 dah sampai kan..tunggu ajelah..orang yang jaga MTS tu cakap, kalau beratur sampai kat sini..sekejap je dah boleh naik... lain la kalau beratur panjangggggg...sampai kat luar tu..lama la nak tunggu..
tgk2 kejap je beratur nye..sebab ape tau, sebab org yg jaga MTS tu jerit dari depan..sape yang dtaang berdua je.,. aku apa lagi..angkatla tangan...hahaha.. pastu ade orang cakap, tu bukan berdua..tu bertiga..kihkih..lantakla.. krew MTS tu panggil dua orang sebab nak cukupkan kerusi kat MTS tu..satu kali naik boleh muat 60 orang je.. yang tengah beratur ramai datang lebih dari 2 orang...


dani sangat behave..haha..maybe teruja bila tengok ramai sangat orang..


jom kita tengok bandar Melaka jom..












♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…