Monday, September 6, 2010

permulaan

umur dani nak masuk 6 bulan. minggu ni minggu terakhir la dani 5 bulan. raya nanti genap usia dani 6 bulan. kejap je anak mama ni dah besar..

jadi seperti saranan doctor,bila baby dah berumur 6 bulan ni kita mesti perkenalkan dia dengan makanan pejal sebagai makanan pelengkap dia. berdebar jugak nak bagi dia makan..hehe..

so, langkah pertama aku cuba bagi dani makan nestum cerelac yang beras merah tu. ari tu dapat sample je. aku try mase 5 bulan setengah. oklah dani nak makan..tu pun aku bagi sikit je..sekadar rasa..terkulat-kulat dia bila aku bagi..hihi.. pastu sample dah habis. aku beli yang tin kecik.

setiap hari, eh takdela setiap hari, bila aku balik keje tu, lpas amik dani. aku akan bagi dia makan nestum ni. tak banyak pun. 3/4 cawan minum kopi tu. kadang-kadang habis, kadang-kadang tak habis. tak habis masuk dalam mulut mama dia la..haha..


ari tu ade try bagi dani makan bubur nasi. sekali dani poo poo najisnye keras. kesian aku tgk dia meneran tu. naseb baikla meniarap..adela space janis tu nk kuar. kalau baring..huhu..sakit kot..:)

selain dari aku bagi dani makan nestum tu kan, aku ade bagi jugakla air glukose perisa rebina kat dani. tak sabar nak tengok dia membesar kembali. lpas baik dari demam campak ari tuh, memang susut badannye.

baby bila makan, memang messy kan..haha..kadang-kadang habih tumpah-tumpah atas tilam tertepis dek tangan dia, pastu dani sembur-sembur..bila kita nak suap kat mulut dia, dia pun sebok jugak nak pegang sudu tu..adoii la dani..dani..bila tumpah, siapla papa dia yang membebel.haha..takut semut katenye.







♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

5 comments:

.::Lynn::. said...

bila dah makan, bykkan air masak dan buah2an

Puan Jiha said...

hikhik comel

AyAnG 'n' AbAnG said...

bg mkn smbil riba bb...insyaallah x messy...memula kasi mkn sy ltk kt dlm walker...jenuh nk lap walker....skrg leh kepit tgn dia kalo dia nk rampas mangkuk...wahahahahaha

YanDarwisy said...

Makan byk2 tau..nanti cepat besar & sihat.

:: p R i n c E s S _ N :: said...

oit...tjegil2 mata dani mkn nestum...cute ahh..t raya uma aunty N ekk..