Skip to main content

permulaan

umur dani nak masuk 6 bulan. minggu ni minggu terakhir la dani 5 bulan. raya nanti genap usia dani 6 bulan. kejap je anak mama ni dah besar..

jadi seperti saranan doctor,bila baby dah berumur 6 bulan ni kita mesti perkenalkan dia dengan makanan pejal sebagai makanan pelengkap dia. berdebar jugak nak bagi dia makan..hehe..

so, langkah pertama aku cuba bagi dani makan nestum cerelac yang beras merah tu. ari tu dapat sample je. aku try mase 5 bulan setengah. oklah dani nak makan..tu pun aku bagi sikit je..sekadar rasa..terkulat-kulat dia bila aku bagi..hihi.. pastu sample dah habis. aku beli yang tin kecik.

setiap hari, eh takdela setiap hari, bila aku balik keje tu, lpas amik dani. aku akan bagi dia makan nestum ni. tak banyak pun. 3/4 cawan minum kopi tu. kadang-kadang habis, kadang-kadang tak habis. tak habis masuk dalam mulut mama dia la..haha..


ari tu ade try bagi dani makan bubur nasi. sekali dani poo poo najisnye keras. kesian aku tgk dia meneran tu. naseb baikla meniarap..adela space janis tu nk kuar. kalau baring..huhu..sakit kot..:)

selain dari aku bagi dani makan nestum tu kan, aku ade bagi jugakla air glukose perisa rebina kat dani. tak sabar nak tengok dia membesar kembali. lpas baik dari demam campak ari tuh, memang susut badannye.

baby bila makan, memang messy kan..haha..kadang-kadang habih tumpah-tumpah atas tilam tertepis dek tangan dia, pastu dani sembur-sembur..bila kita nak suap kat mulut dia, dia pun sebok jugak nak pegang sudu tu..adoii la dani..dani..bila tumpah, siapla papa dia yang membebel.haha..takut semut katenye.







♥ mama Muhammad Dani Emir ♥
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…