Tuesday, April 20, 2010

Petua : nk ilangkan selsema


aku ade jumpa satu petua ni...
belum cuba lagi..
dan aku just nk share ngan korang di luar sana...
mane tau berkesan kan..

"Ada satu amalan harian Nabi SAW yang beliau tidak pernah tinggalkan iaitu amalan menghisap air dlm hidung dan kemudian dihembuskan kembali. Saya secara berterusan telah amalkannya sejak 2001 sebelum mandi pagi, ambil wuduk, sebelum tidur dan waktu-waktu lain bila perlu. Sejak itu saya tidak kena penyakit selsema. Jika terasa nak kena selsema saya akan cepat-cepat servis hidung saya sampai terasa sakit sedikit kat dahi. Lepas tu terus OK. Ahli keluarga termasuk anak-anak yg kecil pun mengamalkan sunnah ini. Alhamdullilah, kami sekeluarga tercegah dari kena selsema. Jadi tak payah susah-susah nak buang duit jumpa doktor utk ubat selsema. Biasanya doktor akan kasi ubat piriton. Cubalah amalkan Sunnah ini, jika istiqamah pasti ada kejayaan."


♥ mama Muhammad Dani Emir ♥

1 comment:

fazemy said...

Owh haritu aku ada tgk Oprah tau. Dr Oz ajar cara masukkan air dlm hidung tu. Tapi dia bg fakta secara saintifik la. Rupanya Nabi kita dah amalkan sejak dulu lg kan.

Mana komen lalat ko tu? Aku cari tak jmpa pun. Aku tgh best ni gaduh dgn Anon klat blog. Haha gila melayan. Syok rasanya. hehe