Skip to main content

permulaan yang baik

ok... dari mula ngandung lagi aku mmg berhajat nk breastfeed kan dani bila lahir...gigih tau aku google sana sini pasal BF ni...servey sana sini equipment dia..dan banyakla yg aku jumpa...

bila dani lahir, aku makin teruja utk BF kan dia...mula2 mmg susah n payah plus rumit si dani ni nk bukak mulut...dia hanya muncung kan mulutnye je...macam mane dia nk suck kan...hurmmm...lame2 dia dah pandai...ohh..mula2 je..dia baru nk blaja la tu..hehe

bila balik kampung utk berpantang, aku still going BF kan Dani...dah seminggu tu, aku try la pam susu..guna pam pureen je pun..utk permulaan..nanti kalau susu badan dah banyak, ade jugak aku bercita2 nk beli breast pump yg canggih2 tu..ikut rezekila...mudah mudahan...aminnn...

mula2 pam, aku jadik cam...alahaiiii...nape tak banyak susu ni...0.5 oz pun tak sampai tau...setitik dua titik je yg kuar...mula la aku pk2 nk bagi dani susu formula je...lama2 nipple tu jadik sakit...bila dani nyusu pun jenuhla aku tahan sakit...nurse kat sini kate, nk baikkan luka pada nipple tu, sapukan balik air susu badan tu kat tempat luka tu...alhamdulillah..mujarab jugak..la ni..kurang dahla sakitnya...

hari2 aku google camne nk banyakkan susu badan...
kawan2 ibu aku bagi petua pun ade...antaranye, minum air holick...la ni aku asikla minum air holick...
ade jugak aku tanya kat kak jemah camne dia masak air longan n lobak putih utk banyakkan susu badan...
dia cakap, lobak putih tu buat sup, n longan kering tu buat air macam air longan yg jual kat pasar malam tu...
pastu pam kena ikut jadual...tengah malam n tengah pagi....

semangat aku ni nk ikut petu2 kat atas tu...tapi tk makan la lagi lobak putih n longan kering tu...lobak putih ade tersimpan kat dlm freeze...longan kering tak carik lagi...kat sini susah sket nk carik..nk kena kuar ke Teluk Intan, kat sana banyak la kot..kat Giant tu..tgh pantang ni mane nk kuarnye...hehe...

dah set kat mind dah, malam tadi kalau dani bangun nk nyusu, aku akan pump ikut ytg kak jemah cakap tu...tgh malam n tgh pagi je...

dan hasilnyeeee....mmg aku tak jangka la....dapat 2 oz ok....aku pam lagi n lagi....nk dekat 4 oz....
cayalaahhhh..ni yg buat aku bersemangat lagi nk BF dani....malam kang nk buat lagi..hehe...

bukti aku dapat 2 oz mase mula2 aku pam tgh malam tadi...

gud dani..bagus anak mamaaaa....tdolah lena2 ek..kekenyangan lpas dapat susu...


♥ honey ♥
3 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…