bagaimana kira EDD

::( ';')Jue(';' ):: said...

awak baru kawen 9 bulan @ 36 weeks le maknanya yer..erm..cemana kire EDD baby ekk??..sbb tgk awak dah 38 weeks pregnant..

ok..mula mula dulu aku sentap ok bila org tanya aku soklan macam ni...
org akan pk yg bukan2 kan...
tapi setelah aku baca..aku google, aku tanya doc...
aku temui juga jawapannye...

sekarang, aku dah tak kesah....sebab aku dah tau...
tak rugi kita bertanya kan...

aku try explen k...

aku copy paste dulu ape yg aku jumpa dalam satu forum ni...

"Memang kehamilan dikira berdasarkan hari pertama period terakhir dan bukan berdasarkan tarikh anda berkahwin. Tiada apa yang silap dan semua maklumat adalah benar. Anda perlu tahu bahawa minggu kehamilan ditentukan menerusi 2 cara. Satu ialah minggu gestasi yang dikira berdasarkan hari pertama haid terakhir, dan satu lagi ialah minggu kehamilan sebenar yang dikira sebaik persenyawaan berlaku di tiub Fallopio atau pun rahim. Oleh kerana minggu kehamilan sebenar sukar diketahui dengan tepat, maka ramai doktor di dunia memilih untuk melaporkan minggu gestasi kepada bakal ibu. Jadi, bagi anda, tarikh 20+7=27 dan bulan 5+9=bulan Februari 2009. Maka anda dijangka melahirkan bayi pada 27 Februari 2009. Sekarang anda berada dalam minggu 10 gestasi (dengan 2 minggu pertama itu anda tidak hamil walaupun perkiraan minggu kehamilan mengambil-kiranya sebagai "hamil"). Kadang-kala apabila buat skan ultrasound peringkat awal kehamilan, ukuran bayi lebih besar dan ini memberi usia gestasi yang lebih tinggi drp sepatutnya. Anda tidak perlu risau kerana akan ada skan tambahan dan usia bayi (minggu kehamilan) akan dibetulkan semula."


tarikh aku kahwin : 07 jun 2009
tarikh last aku period : 12 jun 09 - 17 jun 09
(mase majlis bertandang ke rumah lelaki aku pe'od)
sori kalau isu ini agak sensitive sebab terpaksa mnceritakan bab2 ni....
utk reference org2 yg tak tau nk kira EDD dan akan konpius dan pk bukan2...

utk kira hari = sila amik tarikh aku hari pertama period pada bulan last aku period..

12hb ditambah dgn 7 hari seminggu...
12 + 7 = 19

utk kira bulan = amik bulan last period
bulan jun + 9 bulan = bulan mac 2010

dan aku punye EDD adalah 19 mac 2010...

kalau tak paham lagi, rajin2kanlah jengah kat forum ni..

http://www.baiboo.com.my/expert-blog/malay-confinement/?cid=196


♥ honey ♥
Post a Comment

Girl's Trip : Pulau Perhentian Part 1

Hai hai hai uolls... Lama sangatttt tertangguh entry ni... ahkak busy dik non. Busy macam-macam hal lah. Hari ni baru dapat bukak folde...