Skip to main content

takde alahan ke?

terima kasih pade Chikstar yang sudi bertanya...

jawapannye :

sape kate aku takde alahan..tapi taklah sampai mabuk2 teruk..

aku dah delayed period selama 8 hari...
mula2 aku delayed 3 hari je terus g buat UPT (urine pregnancy test)
beli yang murah je RM5.90..
resultnye -ve... sebab ape..sebab aku buat waktu tengahri..
hahaha..giler..excited giler...manelah tau kena buat pagi2 n pada air kencing pertama...
hampa jugakla mula2..tapi bila tau sebabnye...
terus nak beli lagi UPT tu...
kali ni beli yang mahal sket..RM10 brand Dip n Test..
nak try buat pagi2 pulak...

aku biar dulu..kot2 piyed aku mmg lambat ke hape ke kan...
sampai 8 hari, aku mula rase cam..nape aku tak piyed2 lagi ni...
aku try UPT pd hari ke 8 aku tak dtg piyed...

subuh tu dalam kul 5 pagi, aku terbangun sebab batuk yg kuat sangat...
sampai terduduk2 aku kat toilet..
sakkittt...
demam tak pulak...
bila dah setel semua, baru aku teringat...nak buat UPT tu...
alhamdulillah..resultnya +ve...
terus rase hilang sakit batuk2 tu..padahal mmg tgh batuk2...
betul la cousin aku cakap, bila kite dapat tau je kite pregy, otomatik kita akan rase demam...
haaa...mmg aku rase demam...gagah juga pegi opis...
tapi sampai kul 10 pagi, mmg aku dah tak boleh tahan...
terus g klinik n dapat mc n terlentang la kat rumah...
demam selama 2 hari..hehe..

itu ajelah...
alahan pun mula lah datang sket...tapi tak teruk..
antara alahan2 nye :

1. bau makanan yang tersimpan semalaman...haa..enady kalau dia balik umah awal, mmg dia akan clearkan lauk pauk lebih malam tadi punye makan malam...owh ni bukan aku isteri pemalas ek, kalau aku yg clearkan pon, konfem aku akan termuntah2 kat tepi sink tu...si suami pulak tak sampai ati tgk aku sakit muntah2 tu kan..so, jadiknye secara rela mmg dia yg akan amik alih tugas itu...basuh pinggan aku la, takkan semua dia yg nak buat kan..

2. bau minyak wangi enady...sian dia...baru je beli..pakai tak sampai 2 kali..dahla aku yg pilih, terus aku takleh bau..pengit rasenye idung ni...last2 tukar la ke one drop perfume..bau2 tu mmg aku suke..

3. bau toilet...huhu..takleh dok toilet lame2..lpas mandi2 semua, bila tang nk gosok gigi aku beralih ke sink dapur pulak..takleh woo..muntah aku...enady akan make sure toilet sentiasa bersih...tu pun bukan aku yg suh, dia sendiri yg cakap, kawan2 dia yg bagitau, bila isteri pregy, toilet msti selalu bersih..

4. tempoyak n durian...hihi..3 bulan pertama je aku takleh makan n bau semua2 tu...tapi sekarang ni aku teringiiiinnnnn plak nk makan durian...

5. tak suke makan sayur rebus..yg ni aku terkilan la sket...before this, mmg aku makan semua jnis sayur kecuali peria...tapi sejak pregy, rebus2 aku takleh nak makan...padahal sebelum pregy, mmg aku nak sangat makan bayam rebus je..kan ade acid folic dalam tu...

6. takleh nak makan kari n kuah lemak2...hehe..yg ni sampai sekarang aku takleh nk telan...terutama kari mamak..mamak2 ni buat mase ni ketepikan dulu la ek..padahal, kalau lapo sangat, mamak jugakla yg aku carik..sebab kat umah aku, kedai tu je yg bukak..hahahha

7. suke makan western...ye aku tau ..tak bape elok sangat makan western ni kan...aku pun dah kurangkan makan makanan western...kalau dulu, asyik2 pizza...pizza pizza...nasib baik la pizza delivery tu takleh masuk area umah aku...pizza hut alamanda ataupun Domino's pizza mmg tak masuk area umah aku..ape ke hai nye ntohle...

ape lagi ek..buat mase ni itu ajelah kot...terima kasih yang tak terhingga pada suamiku kerana amat memahami isterinya ini...bersih2kan rumah, sapu sampah, mop lantai ke ape ke...tu mmg aku tak dibenarkan buat...enady yang sukarela nak buat..hehe..lega...jgn plak ingat aku langsung tak buat keje ek...aku basuh baju n masak tu mmg keje aku sebab dia tak pandai..hehehe...kene ajar ni..hiks=p..basuh baju tu campak je dalam mesin kan..hahaha..

♥ honey ♥
4 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…