Skip to main content

juadah berbuka hari ahad


hehehe..aku tau entry basi..
lauk2 tu pun kalau ade lagi sampai hari ni..konpem basi jugak..aiihh..
tapi nak citer jugak...
last week hari sabtu ahad lepas,
aku n enady lepak umah sepupuku abg gee n kak shima kat puchong nun..
saje..lame tak lepak sana...
nak jumpa ijai jugak..rinduuu sama adikku itu...

tak sangka, ain n anas juga nak join berbuka...
mmg dah lama ain dok tanya bila nak buka sama2..hehe..
dorang nak datang putrajaya last week nak buka sama la..
tapi aku kan lepak kat Puchong..
jadi, dorang terus ke Puchong...
jom tgk menu2 ..
kot2 la korang leh buat juadah utk berbuka hari ni...
19 ramadhan dah kan...
: ayam percik ni ain yg beli kat bazar Banting katenye..:

ni kak shima masak...aku masak??hehe..ampun maap ye..
belum rela dgn ikhlas lagik..hehe..
ikan kembung goreng
yang ni yang amat menyelerakan aku...
sambal belacan yang dicampur dgn pelam muda..
gulp gulp..kan aku dah telan air liur ni..hehe...
kak shima yang buat...
dia kalau buat sambal tak kira la sambal ape, mmg superb...
ni dah biasa..murtabak ain beli..
kek batik yang tak pnh jadi2 bila aku yg buat...
ni ain beli...
serik dah aku nak buat...
tuan rumah ~ abg gee..abang sepupu..
enady n ijai...tgh lapo tgu nak berbuka..

ain n anas..pengantin baru sebulan...hehehe...

lupe kan...
gambar tuan tanah n kak shima nan ado..
huhu..mane pegi nye ek.....
taklah, sebenarnya rupa wajah kami sangatlah worstttt utk diambil gambar.,..hehe=p
1 comment

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…