Skip to main content

buat buku pink

yeayy, saya sudah ade buku pink itu...
pertama kali dalam hidup aku...
gambar di atas aku google saje
takde makna aku nak amik gambo sebab aku tgh lembik giler tadi...

pagi2 lagi aku dah pegi Klinik desa kat sg.merab
oh ye, disebabkan aku tinggal di Desa pinggiran putra
daerah kajang, makanya aku harus check up di Klinik Desa tersebut
Klinik Desa, Desa Putra namanye...

keadaan di klink pagi tadi...
sampai2 terus isi borang yang ade dalam buku pink tu...
ditemani oleh enady...sanggup dia amik cuti utk teman aku...
cuti dia banyak lagi takpe...
tapi aku tak cuti la...
cuti dahla cukup2 utk rayer nanti...
aku takdela suh dia teman tiap2 aku g check up..
kali ni jelah, tapi risau gak aku...
sebab jalan nak g klinik tu dari umah aku...
jauh n sangat la horrow...
takut kalau ade orang yg tahan keta n rompak...
wuhuu..scary scary...
tgkla keadaan nanti macam mane...

tekanan darah ok 110/70
Hb ok normal la 11.91
kalau yang bawah 11.00 tu ade problem la...
nak hb maintain kna makan zat besi banyak...
like, hati ayam, kerang dll...

n then masuk bilik yang ade aircond tu,
nurse tu kasik ubat ..
huhu banyak giler ubat kna makan..
lalu ke aku makan tu...
iron tablets, B complex, asid folic n vitamin C

dah nurse tu terangkan ape2 yang patut
bagus nurse tu..
layanan tip top...
aku tanya ape je mesti dia jawab dgn lembut je...
pastu dia suh tgu jap utk prepare amik darah utk tentukan Kumpulan Darah,
penyakit kelamin dan HIV...

adeeiii, aku dah cakap tadi ngan enady...
mesti kna amik darah banyak...
enady cakap, tak la...
dia amik yang macam cucuk setitik je tu...

sekali kna amik yang penuh satu picagari tu..
woohhhoo..aku takutttttt...
ye, aku takut ngan darah....
seram sejuk aku mase dia cucuk tu..
memula dia amik sebelah kiri...
sebab aku cakap aku pnah derma darah dulu...
belah kiri cepat nampak salur darah dia...
sekali dah cucuk...nan ado plak darah yg kuar...
arghh..dahla sakit...aku tahan je...
sampai seram sejuk badan aku...
nurse tu aku salute la...
takde pun nak marah2 seperti sangkaan ku kpd nurse2 yang sangat garang di hospital2 kerajaan...
jgn marah ek para jururawat di luar sana...
aku cakap berdasarkan pengalaman...
aku tau bukan semua, tapi kebanyakan yg aku pegi..macam tu lah...
kalau kat swasta, takde pulak nak marah2 kan..hurmm..
dah tak kuar belah kiri, cucuk lak belah kanan...
huhuhu..nan ado jugak darahnye....
uwaaaa....rase nak menjerit n nangis...
sakittt...
aku dah lembik dah...
nurse tu pun say sori ...
aku cakap takpe, aku tahan je...
nurse tu siap cakap jgn tahan sampai pengsan lak...

rehat jap dalam 5 minit...
tarik nafas panjang2...

nurse tu sambung balik keje dia...
kali ni nak amik kat tangan lak...
dia kater kat tangan sakit sikit la...
tapi aku rase kat tangan tak sakit sangat...
alhamdulillah...kuar jugak darah aku..
huh..berakhir keazaban aku nak kuar kan darah dari badan sendiri...
kat tangan jugak yang banyak darahnye...
lpas amik darah tu...
aku rase dah lain macam...
nak pitam...
nurse tu suh bukak puasa demi kesihatan aku...
lembik rasa badan ni..
enady risau dah...
nurse tu suh enady beli ape2 yang aku boleh telan...
singgah petronas n beli air susu n roti...
enady hantar aku balik opis...
kalau cuti aku banyak lagi, mmg aku cuti dah...
tapi apakan daya cuti ku tinggal 5 hari...
nak amik mc, malas pulak aku nak tgu...
sampai opis...rehat jap n aku menulis kat blog ni....
nak buat keje, ari ni kna angkat2 fail...
alahaiii..tak larat...
ok dah...nak rehat...
dah kul 1 dah...
5 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…