Skip to main content

amik kak yang + jalan jauh

ni kes ari jumaat lpas...
lupe nak citer kat korang...
yg adik aku aka kak yang telah bertukar sekolah ke MRSM Lenggong...
aku pun tak paham dgn MRSM ni...
kak yang citer , Pengetua MRSM Lenggong ~ sekolah lama kak yang mase form 1-3
yang bagi surat kat MRSM Gemencheh utk amik balik pelajar2 dia...
masuk balik MRSM Lenggong...

dulu, lpas habis Form 3..beria la hantar adik aku kat sekolah jauh2...
alasannye, kat ctu takde Form 4..
means, sampai form 1-3 sahaja...
tup tup MARA suh wujudkan balik Form 4 n 5..
tak ke susahkan org tu...
kalau bleh claim takpe la jugak kan..
marah ni...grrrr...
tapi elok jugak dia balik Lenggong balik...
taklah jauh sngt ngan parent...
2 jam je kalau dr umah ibu ayah aku tu...
boleh la ibu shopping kat koler kangsar ye dak..
hehe...motip utama...
jumaat tu aku mintak half day...
lpas semayang jumaat, en.ady n ijai dtg umah aku...
n terus berdesup pegi ke Gemencheh, Negeri Sembilan...
lpas amik kak yang semua...
terus hantar kawan kak yang, bed..kat Restoran jejantas Sg. Buloh...
mak pak dia tgu kat sana...
dalm kul 7.30 malam sampai sana...
lpas tu berkejar pulak ke rawang...
sebab hantar kak yang kat ctu..
ibu ayah aku tgu kat ctu...
sian kat ady kata ayah...
tu yg ayah amik kat rawang je, mknanye takdelah hntr sampai perak lak kan..
mati pulak laki aku tu kang...
kepenatan...hehe..
ayah ibu sampai dalam kul 9.00 malam...
lpas rehat2 jap dlm 1/2 jam...
terus balik Putrajaya...
sebab nak amik baju...
sebab esoknye nak balik pahang pulak ikut ucu...
lpas dah hambek segala baju bagai tu...
g umah en.ady pulak, sebab nk amik baju dia...
plus minus...jam dah kul 1 pagi...
huhu...penat usah cakap la...
aku dah sampai tertdo2 kat tempat duduk belakang tu...
akhirnya kul 2.30 pagi sampai Port Klang...
alahaiii..ucu satu family semua dah tdo...
jenuh la kejut suh bukak pintu...
sian ucu..susahkan dia pulak...
aku tdo dgn lenanye tapi tak puas tdo la...
ok , citer pasal balik pahang..next entry...
2 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…