Skip to main content

kemas rumah

petang semalam yg aku balik umah cepat tu kan,
sebab abg astro nak dtg umah...
tapi tu nanti lah aku citer sebab gambar2 nye ade kat dlm hp...
hp tertinggal kat dalam keta kat parking basement
lpas dah pasang astro tu, en.ady plak dtang utk pasang tv dia...
ye...tu tv dia..
hehe..besar gedabak..
pa, berat la tv ni, nanti kita tukar lain amik plasma ek...
heheheh...
en.ady ni, datang umah aku,
komplen macam2...
itu tak bersih la, itu kotorla...
adoiila, pahamla sket, aku ni mane ade mase nak buat tu semua..
cadangnye nanti ari sabtu ahad, aku nak bersihkan semua2...
termasukla potong rumput yg dah panjang tu...
mase dia kemas tu, aku kacaulah dia...
pa, dahla tu...
pa, biar jelah kat ctu..
pa, dah elok dah tu..
heheh...
nak tau pastu dia cakap ape..,
"ma, sekarang kul 5.30 ptg kan,
mama taknak masuk opis balik ke ma...
pegilah ot, rugi plak rasenye..."

panggg...kan dah kna sound...

walaupun korang tak paham.., tapi tu tandanye...
dia taknak aku kacau dia...
dan aku terus sentapla...
masuk bilik dan kunci ...
terus aku tdo...takde mood...
lantak diala, dia nk buat ape pun...
hahahha...kejam kan, bnda camtu pun nak sentap...

sila abaikan bilik yg agak bersepah tu ek...
last2, dalam kul 6.30 tu, dia ketuk pintu bilik...
ma, kuarlah...dah siap dah ni...
jom siap g makan...
siap ngan mintak2 maaf bagai la kan...

aku tersedar...mamai mamai..
g jugak basuh muka dulu...
dlm ati, sian plak kat mamat ni..
dahla penat2 dia kmas umah aku...
aku pulak buat pangai...
hikhikhik...
i'm so sorry papa...
cayang papa...

note : nantikan..bila aku dah kawen nanti kan...
mesti aku dapat relax banyak...
sebab kemas2 ni en.ady yg rajin buat...
siap cakap ngan aku...
nanti dah kawen, tugas aku hanyalah masak utk dia..
basuh baju dia...
pasal rumah...kemas2, decorate ke ape ke..
tu biar dia yg buat...
tu pasal bila dia kmas umah, pantangla bagi dia bila kna kacau..
huhu..macam2 la papa oii..
7 comments

Popular posts from this blog

Tips hapuskan ulat gonggok

Salam alaik,

Saudara Abdul Aziz dari Kelantan bertanya bagaimana cara nak kurangkan populasi Ulat Gonggok di rumahnya. Saya rasa mungkin ada sarangnya di tanah berdekatan.

Biar kita kenal dulu makhluk alam yang bernama Ulat Gonggok:
1. Umur Nyawa : 5 tahun ( kalau cukup makan )
2. Jumlah sekali bertelur : 200 hingga 300 butir
3. Banyaknya kaki : dalam 400
4. Bahaya tak : tak berbahaya kecuali kepada yang ada alergi
5. Kumpulan Kehidupan : arthropoda anak beranak ketam ( bukan serangga )
6. Tempat ia paling minat buat sarang : TEMPAT LEMBAB
7. Makanan Utama : DAUN-DAUN dan DAHAN-DAHAN reput
8. Kenapa ia masuk rumah : CARI TEMPAT BERTEDUH jika hujan lebat sangat
9. Boleh ke bersarang kat rumah : Selagi ada makanan dan kelembapan seperti di belakang almari, lubang-lubang tepi sinki dapur, tempat longgokan kertas atau pakaian yang lembab.

Bila kita kenal Ulat Gonggok, kita dah boleh kurangkan jumlahnya:

1. Dalam rumah :
>> cari tempat lembab dan punca lembab. Kalau sebabnya air menitis dari paip…

Tanda-tanda nak bersalin

sumber dari : here

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencingsakit perut, memulaskerap buang air besarkerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendirLendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.Sakit belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan re…

Panduan Nak Daftar Anak Ke Tadika MAIWP

MAIWP - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan
Tadika ni agak famous jugak di kawasan Putrajaya. Selain daripada silibus nya yang islamik, transit sampai petang, yuran bulanannya yang agak mampu bayar jugak menjadi pilihan bagi golongan pertengahan di Putrajaya ni. Yuran murah tu bonus.. :)
Ingat lagi tahun lepas mencarik dan pening nak buat pilihan nak sekolahkan Dani ni. Akhirnya sekolah ni menjadi pilihan bagi aku n husband. Dah isi borang bagai tapi lupa nak hantar. Nama Dani tercicir. Frust menonggeng aku. Then decide nak hantar dia ke sekolah tadika KEMAS kat Ayer Hitam. Dah register bagai. Tengah beli baju sekolah kat Serdang, dapat whatsapp yang Dani dapat sekolah kat Tadika Al-Hidayah MAIWP kat Presint 9.
Alhamdulillah... Sadis kalau diingat2 balik... :) 
Ada aku kisahkan dalam blog ni dulu... http://honeysour00.blogspot.com/2015/01/tadika-islam-maiwp-al-hidayah-presint-9.html
Tahun depan Dani 6 tahun, aku nak continue je dia sekolah kat situ. Habiskan segala-gala yang dia d…